Vloerverwarming: geschiktonder iederevloer

Slogan logo Dat is een goed idee!

De winter is in volle gang en het is wel zo fijn om er dan warmpjes bij te zitten. Met vloerverwarming bijvoorbeeld. Onmiskenbaar de fijnste manier om je voeten te verwarmen. Bovendien is vloerverwarming duurzaam en gunstig voor de hoogte van je energierekening. We vertellen je in dit blog graag welke vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming.

Het aanleggen van vloerverwarming is voor nieuwbouwhuizen en verbouwingen de nieuwe standaard. De stralingswarmte is duurzaam, verbruikt minder energie, verwarmt je huis geleidelijk en neemt geen ruimte in beslag. Aardig wat voordelen dus. Welke vloer je ook kiest, het is handig te weten of je vloer geschikt is voor vloerverwarming. En dat zijn meer vloeren dan je denkt…

Warmtedoorlaatbaarheid van je vloer

Niet alle vloeren zijn even geschikt voor vloerverwarming. Dit hangt van meerdere dingen af. Zo moet je vloer niet alleen bestand zijn tegen de temperaturen van de verwarming, maar ook in staat zijn de warmte gelijkmatig te verspreiden. Daarom is het belangrijk dat je weet wat de warmtedoorlaatbaarheid van de vloer is. Dit wordt gemeten in zogenoemde R-waarde. Deze meet in verschillende waarden hoeveel energie in Watt nodig is om een vloeroppervlak van 1 m² één graad in temperatuur te laten stijgen. Hoe hoger de R-waarde, hoe slechter het materiaal warmte geleidt, en hoe beter het dus isoleert. Een vloer met een lage waarde kan de warmte het meest efficient verspreiden en is uitermate geschikt voor vloerverwarming.

Houten vloer en vloerverwarming

Hout en vloerverwarming: niet onmogelijk. Het is wel de meest lastige vloer, omdat hout werkt. Dat wil zeggen dat het onder invloed van temperatuur kan uitzetten of krimpen. Daarnaast is hout een goede isolator en neemt het slecht warmte op. Er zijn een aantal aandachtspunten. Zo dient de vloerverwarming diep genoeg te liggen en moet snelle temperatuurwisselingen voorkomen worden. De instroomtemperatuur mag niet boven 45 graden komen. Werk het hout niet af met lak, dit kan gaan schilferen. Leg ook geen kleed neer, dit bevordert de isolatie van de warmte in de vloer. Daarnaast zijn er een aantal houtsoorten die niet geschikt zijn, zoals essen- en beukenhout. De meeste eikenhouten vloeren uit onze NL Label vloerencollectie zijn wel geschikt voor vloerverwarming. Wil je hier meer over weten? We geven je graag advies.

Laminaat en vloerverwarming

Voor laminaat in combinatie met vloerverwarming geldt in principe hetzelfde als bij een houten vloer: het materiaal kan krimpen of uitzetten. Daarnaast heeft laminaat een isolerende werking, waardoor het effect van vloerverwarming niet optimaal is. De betere laminaatsoorten die wij in onze winkel verkopen zijn geschikt voor vloerverwarming, al moet je wel altijd rekening houden met een relatief hoog warmteverlies. Dit is het gevolg van de dikte van laminaatvloer en de aanwezigheid van een ondervloer. Er zijn diverse soorten ondervloeren die laminaat geschikter maken voor vloerverwarming en verkoeling. In onze winkel kunnen we er meer over vertellen!

Pvc en vloerverwarming

Pvc vloeren zijn heel geschikt in combinatie met vloerverwarming. Pvc heeft een Rc- waarde van ongeveer 0.0226 Kw/m2 en doordat de vloeren bestaan uit een dunne kunststof laag waardoor ze relatief weinig warmte tegenhouden. Daarnaast nemen pvc vloeren snel de temperatuur van de vloerverwarming aan en geleiden ze de warmte optimaal. Dit zorgt ervoor dat je minder energie verspilt en snel kunt genieten van een aangenaam warme vloer. Een ander voordeel van een pvc vloer in combinatie met vloerverwarming is dat er geen ondervloer nodig is omdat een pvc vloer direct op je (betonnen) vloer wordt verlijmd.

Vinyl en vloerverwarming

Voor vinyl in combinatie met vloerverwarming geldt hetzelfde als voor pvc in combinatie met vloerverwarming. Het kunststof materiaal geleidt de warmte goed en door de dunne laag wordt er relatief weinig warmte tegenhouden. Dit maakt vinylvloeren heel geschikt voor vloerverwarming.

Marmoleum en vloerverwarming

Het natuurlijke materiaal linoleum, Marmoleum in onze collectie, kan zonder problemen worden toegepast op vloeren met vloerverwarming. Het materiaal geleidt de warmte uitstekend. Als het geheel aan de onderzijde verlijmd is, is de geleiding ook voldoende bij toepassing als hoofdverwarming.

Tapijt en vloerverwarming

Anders dan veel mensen denken, zijn de meeste tapijtsoorten prima te combineren met vloerverwarming. Belangrijk is wel dat het tapijt antistatisch is. Daarnaast moet je goed letten op de warmtedoorlaatbaarheid van het tapijt. Het tapijt moet volledig verlijmd worden op de ondervloer met een lijmsoort die geschikt is voor vloerverwarming.

Wil je meer informatie over onze verschillende vloeren in combinatie met vloerverwarming? We adviseren je graag in onze winkel. Kom langs, of maak alvast een afspraak, dan reserveren we tijd voor je!

gratis interieuradvies.

in de winkel of bij jou op de bank.

Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op om een afspraak te maken.

Wij gebruiken jouw informatie alleen om een afspraak te maken. Niet voor andere commerciële doeleinden. Je gegevens worden niet gedeeld met derden.